Chapter- 15

Time and calendar

- 1. 2 days = 48 hours.
- 2. 3 hours = 180 minutes
- 3. 2 minutes = 120 seconds.
- 4. There are 29 days in a leap year.
- 5. The month February has _____ days in a leap year.
- 6. Will 2038 be a leap year?

7. How many days are there from 6th April to 30th May?

8. Add

7 hours 40 minutes 30 seconds + 6 hours 45 minutes 55 seconds

9. Subtract

14 hours 57 minutes 40 seconds – 7 hours 34 minutes 20 seconds

10. Convert 12 days 15 hours into hours.

11. Convert 750 seconds into minutes and seconds.

12. Convert 9 hours 30 minutes into minutes.

13. How much is 4 hours 13 minutes more than 2 hours 35 minutes?

2:35 to 3:35=1 hours 3:35 to 4:00=25 minutes 4:00 to 4:13=13 minutes

1 hours 38 minutes much is 4 hours 13 minutes more than 2.35 14. Rakesh goes to tuition at 8.10 a.m. and comes back home at 11 am. Find the time he spends in the tuition.

Ans-Rakesh goes to tuition at 8:10 am . He goes back have at 11 am. 8:10 and to 9:10 an=1 hours 9:10 an to 10:10 an= 1 hours 10:10 an to 11 am = 50 minutes So, the time spends in tuit? hours so minutes

15. Laxmi came to my house on 15th January. She stayed with us for 30 days. On what date did she leave?

Ans-15th January to 31th January 25=16 days 1st February to 14thebruary = 16+14=30 days So, 15th January to 14th February tes the so days